Bismillah
Assalamualaikum
tetibe je post entry kali ni nama makanan kan? hehe..sebenarnya sy dah buat puding trifle
mesti semua dah tau kan mcm mne rupa puding tu kan??takpe2, nanti kita tunjuk gmbr :P
lepas dh buat tu..kire menjadi jgk laa dari sebelum ni
ye laa, sebelum ni buat langsung tak menjadi..semua keras
kastard layer keras, jelly layer keras..apa yang kurang pun tak tau.resepi tu kurang betul agaknya
tp, buat yg semalam tak laa nak kata betul2 jadinya, tp better laa dari sebelumnya
bahan2nya ialah:
1 biji kek gulung
1 kotak jeli nona
kastard
buah2an tin/ fruit cocktail
susu cair
gula
sedikit garam
cara2nya:
1. potong kek tu then susun cantik2 dlm bekas.
bekas kaca yg telus lagi cantik and sy guna bekas yg segi empat sama
2. before masak tu bancuh kastard dengan susu cair duu ye masakkan kastard ( 1 cawan ) dgn susu cair,
but make sure susu cair tu ditambah dgn air sehingga jd 1 liter.
tgh masak atas api tu baru masukkan 3/4 cawan gula n sedikit garam.
make sure jgn sampai kastard tu berketul2 ye.
kalau berketul tu tambah laa ckit air biar nampak ok dan berkilat
bila dah nampak ok tu kire masak laa
3. masakkan jeli nona ikut instruction kat blakang kotak tu ye. senang ckit, n insyaAllah jadi jeli tu. but it depends ats org tu plak nak tmbah air koktail tu atau tak.boleh je nak tmbh atau tak.
kalau nak tambah pewarna merah pun boleh je kalau nampak pudar ckit, sebab saya tambah :P
4. so lepas kastard layer tu masak, tuanglah dlm bekas yg dah disusun kek tu, haa,
time ni kena laju2 ckit sebab takut kastard tu keras before kena tuang dlm bekas tu.
then biarkan seketika supaya kastard layer sedikit mengeras then barulah letak buah2 tu sume ye
5. lepas tu barulah tuang jeli tu atas layer kastard, sampai tutup sume surface kastard tu
6. then, masukkan dlm peti sejuk. sejukkan puding tu then rasa2 cukup sejuk n keras jeli tu,
boleh laa makan ye..selamat menjamu selera :)
ok, tu je yg nak dikongsi utk entry kali ni..insyaAllah resepi ni menjadi,
tp kalau tak menjadi sy minta maaf ye, mungkin ada terkurang kat mane2
apa yg tau dikongsikan sedikit :)

kastard tu bnyk sgt, smpai tinggi layer die, tak muat nk tuang jeli, biar jeli pun xckup
so better guna bekas besar lagi laa, tp kek kena tmbh kot
haa, yg ni sy buat utk jual2 ckit kat 'u'
Alhamdulillah, ok jugak jualannya
ok, yg tu je utk entry kali ni..moga jumpa lagi, insyaAllah ;)
Salam
bahan2nya ialah:
1 biji kek gulung
1 kotak jeli nona
kastard
buah2an tin/ fruit cocktail
susu cair
gula
sedikit garam
cara2nya:
1. potong kek tu then susun cantik2 dlm bekas.
bekas kaca yg telus lagi cantik and sy guna bekas yg segi empat sama
2. before masak tu bancuh kastard dengan susu cair duu ye masakkan kastard ( 1 cawan ) dgn susu cair,
but make sure susu cair tu ditambah dgn air sehingga jd 1 liter.
tgh masak atas api tu baru masukkan 3/4 cawan gula n sedikit garam.
make sure jgn sampai kastard tu berketul2 ye.
kalau berketul tu tambah laa ckit air biar nampak ok dan berkilat
bila dah nampak ok tu kire masak laa
3. masakkan jeli nona ikut instruction kat blakang kotak tu ye. senang ckit, n insyaAllah jadi jeli tu. but it depends ats org tu plak nak tmbah air koktail tu atau tak.boleh je nak tmbh atau tak.
kalau nak tambah pewarna merah pun boleh je kalau nampak pudar ckit, sebab saya tambah :P
4. so lepas kastard layer tu masak, tuanglah dlm bekas yg dah disusun kek tu, haa,
time ni kena laju2 ckit sebab takut kastard tu keras before kena tuang dlm bekas tu.
then biarkan seketika supaya kastard layer sedikit mengeras then barulah letak buah2 tu sume ye
5. lepas tu barulah tuang jeli tu atas layer kastard, sampai tutup sume surface kastard tu
6. then, masukkan dlm peti sejuk. sejukkan puding tu then rasa2 cukup sejuk n keras jeli tu,
boleh laa makan ye..selamat menjamu selera :)
ok, tu je yg nak dikongsi utk entry kali ni..insyaAllah resepi ni menjadi,
tp kalau tak menjadi sy minta maaf ye, mungkin ada terkurang kat mane2
apa yg tau dikongsikan sedikit :)
gambar tak rotate pun..tgk je la,xyah teleng2 kepala ye
yg merah2 mcm tompok2 tu la jeli..ckit sgt, x sempat nak tutup semua

kastard tu bnyk sgt, smpai tinggi layer die, tak muat nk tuang jeli, biar jeli pun xckup
so better guna bekas besar lagi laa, tp kek kena tmbh kot
haa, yg ni sy buat utk jual2 ckit kat 'u'
Alhamdulillah, ok jugak jualannya
ok, yg tu je utk entry kali ni..moga jumpa lagi, insyaAllah ;)
Salam
No comments:
Post a Comment